V iskanju "zelene meje"

Natisni

V začetku jeseni leta 2011 je Google objavil podatke o njihovi polni porabi energije in izpustu emisij ogljikovega dioksida, postregli pa so nam tudi z približno informacijo, koliko energije porabi eno iskanje. Dnevno se izvrši preko bilijon iskalnih poizvedb, pri Googlu pa so izračunali, da samo iskalne poizvedbe porabijo 12.5 milijonov vatov od celotnih 260 milijonov vatov energije.

Google Informacija, koliko energije porabi eno iskanje na Googlovem iskalniku, pa je postala, kot so jo poimenovali na popularnem računalniškem portalu Computerworld sveti gral meritev porabe v IT (podatkovnem) svetu. Trenutno najbolj uveljavljena metoda je PUE (The Green Grid's Power Usage Effectiveness), ki primerja količino podatkov in porabljene energije celotnega podjetja, noben sistem pa nam zaenkrat ni ponudil informacije, koliko energije porabi "ena enota dela", kot so to naredili pri Googlu, kjer so nam ponudili informacijo, koliko porabi ena iskalna poizvedba.

"Za avtomobile velja razmerje med miljami (kilometri) in razdaljo, v računalništvu pa biti prenešeni na sekundo? Indsturija si ni enotna pri tem kaj je delo." pravi Steve Press, izvršni direktor informacijskega centra Kaiser Permanente. Dodaja pa še:"PUE nam ne ponudi informacije, kaj se dogaja v informacijskem centru. Lahko, da se blokira promet zaradi virusa, lahko pa prenaša podatke za vremensko postajo." .

Vsekakor bo zanimivo videti, kaj bo v prihodnosti postala osnovna enota za meritev dela v računalniškem svetu.

 

Vir: ComputerWorld